Jaarcongres Kwaliteit: organisatieontwikkeling anno nu

Nieuwe formule slaat aan bij bezoekers en partners

Op 15 mei jl. vond in Amersfoort het Jaarcongres Kwaliteit 2018 plaats. Ruim 250 vakgenoten bevolkten op een prachtige lentedag de sfeervolle Rijtuigenloods, waar een groot aantal topsprekers en tal van andere deskundigen de toekomst van organisatieontwikkeling bespraken. Afgaande op de enthousiaste reacties van zowel bezoekers als partners mogen we stellen dat de nieuwe formule duidelijk aanslaat.

Na de opening door dagvoorzitter David Ruting was het de energieke trendwatcher en futuroloog Richard van Hooijdonk die de zaal in hoog tempo bijpraatte over stroom aan technologische en daarmee ook sociale ontwikkelingen die ons overspoelen. Bedrijven – maar zeker ook mensen – moeten daarin hun weg vinden: de wereld is in een ongekende stroomversnelling geraakt en dat vraagt om aanpassingsvermogen zoals we dat nooit eerder zagen.

Dichterbij het werkveld van de organisatieverbeteraars (wie heeft er nog kwaliteitsmanager op zijn kaartje staan?) blijkt dat de zachte kant van management de overhand krijgt. We moeten het samen doen, want kwaliteitsmanagement is van iedereen, zo bleek ook uit de aansluitende paneldiscussie. Van daaruit gaan we nieuwe businessmodellen ontwikkelen, maar hoe komen we aan de daarvoor onontbeerlijke innovatieve inzichten? Daarmee komen we op het werkterrein van de volgende spreker, prof. dr. Jeff Gasperz. Als autoriteit op het gebied van innovatiemanagement en zakelijke creativiteit liet hij zien hoe we doorlopend kansen kunnen ontdekken die ons in staat stellen onze doelen te bereiken.

De plenaire afsluiter was voor dwarsdenker Guido Thijs, met het indringende betoog dat bedrijven sowieso geen toekomst hebben – en dat overigens ook nooit hadden. Een duik naar de kern van organisaties, resulterend in een blauwdruk van wat succesvolle organisaties tegenwoordig in huis moeten hebben.

Naast het plenaire deel was er veel tijd – bijna drie uur – ingeruimd voor de informatiemarkt. De tien partners verzorgden daar een groot aantal informatiesessies over onderwerpen die juist nu ons vakgebied raken. Door dit deel van het programma niet te onderbreken, resteerde ook nog voldoende tijd voor één op één gesprekken. De succesvolle dag – bijna iedereen bleef tot het einde – werd afgesloten met een uitgebreide borrel.

(Beeld, openingsplaat) IMG_1935.jpg

(Bijschrift) Geen.

 

(Beeld) IMG_1896.jpg

(Bijschrift) Futuroloog en trendwatcher Richard van Hooijdonk opende het dagprogramma en liet op energieke wijze zien hoe nieuwe technologie impact heeft op de manier waarop we leven en werken.

 

(Beeld) IMG_2061.jpg

(Bijschrift) Prof. dr. Jeff Gasperz – hoogleraar aan Nyenrode en coach op het vlak innovatiemanagement en business creativiteit – maakte duidelijk hoe ook kleine acties een positief effect hebben op het innovatievermogen van ondernemingen.

 

(Beeld) IMG_2177.jpg

(Bijschrift) Dwarsdenker, bedrijfsverloskundige, auteur van een halve bibliotheek en zeker ook entertainer Guido Thys vatte de presentaties nog eens samen.

 

(Beeld) IMG_1985.jpg

(Bijschrift) Het steeds verder uitdijende vakgebied van de organisatieontwikkelaar (zeg maar de KAM/MVO/Risk enzovoort-manager) werd weerspiegeld op het stationsplein en in de ruimtes daaromheen. Tien partners verzorgen presentaties en één op één gesprekken op het gebied vankwaliteitsmanagement en -systemen, risicomanagement, de AVG, normen, training binnen de industrie, gezond en veilig werken, augmented reality en de triple-transitie duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit.

 

(Beeld, reserve als je nog ruimte hebt.) IMG_2008.jpg

(Bijschrift) Geen.

 

Copyright 2018 Kwaliteit in Bedrijf. Alle rechten voorbehouden.